Verpánek – Stanovice u Karlových Varů.

O nás

Jsme malá rodinná developerská společnost. V oboru přípravy staveb, i opravdu velkých, máme zkušenost již více jak 30 let.
Do Stanovic a jejich okolí jsme se zamilovali díky dlouhým procházkám v létě i v zimě.

Ostatně, na sousedním kopci jsme svoje děti učili jezdit na snowboardu – přes 300 m dlouhá modrá k tomu opravdu láká
a výhled na hřeben Krušných hor a Stanovickou přehradu je odměnou za každý výstup, protože lyžařský vlek tu zatím nemáme…J.

Projekt jsme díky dobrým duším, které nám přejí úspěch, pojmenovali Verpánek.
To je totiž židle i stůl i odkládací plocha nebo místo pro tvorbu nových či opravu starých věcí.
Verpánek býval ústředním místem mnoha dílen a stal se klíčovým tématem i pro nás. Vždyť, filozofie nás učí, že co je dobré a pravdivé, je krásné.

verpanek designpreview color

Inspirace

V minulosti jsme připravovali mnoho projektů s báječnými lidmi, a přesto jsme byli občas nespokojeni s výsledky. Každý projekt ovlivňují různé podmínky – lidské, přírodní a nejčastěji ekonomické. Máme plné pochopení pro rozhodnutí těch, kteří jsou odpovědní a ač jsme někdy nesouhlasili, spolupráce byla vždy inspirující. Naučili jsme se, že ti, co nesou odpovědnost, se mohou, ale nemusí nikomu zpovídat. A naučili jsme se, že každý projekt, který je platformou pro setkání různých lidí bez ohledu na věk, vzdělání a tloušťku auta, si své místo na slunci zaslouží. Latinské inspirare znamená vdechnout. A my bychom rádi inspirovali, vdechli, život Verpánku, ale teprve vy mu dáte smysl.

Verpanek V01

Vize

Verpánek je mnohovrstevný projekt. Vícegenerační bydlení je podstatná část, ale jen jedna z mnoha. Naše vize skládá obraz obyvatel nových domů, lidí, kteří již v místě bydlí, zájemců o služby, které mohou být v rámci Verpánku poskytovány v pestrém obrazu občiny, jež má zájem na osobním setkávání, rozhovorech, pomoci, kterou bude dávat i přijímat.

Ostatně, nic nového pod sluncem – to vše už tady bylo a mnohde to tak je: lidé, kteří se znají, si rádi pomohou a každá změna se lépe překonává, když vím, kdo je můj soused a co umí. Naší vizí je proto občina, komunita lidí, kteří si váží jeden druhého, navzájem si pomáhají a pečují o své okolí. A to vše platí i v případě, že váš dům bude nejdříve sloužit k rekreaci – mnoho z nás se později na svou chalupu rádo přestěhovalo.

Přítomnost

Lidé a společnost

Obec Stanovice je poprvé zmíněna roku 1358. Tato zpráva se týkala Stanovického kostela a datum zápisu je 19. 6.1358. Kostel, tehdy pravděpodobně dřevěný, nechal postavit šlechtický rod Hrabišiců.

Stanovice mají, podle názorů historiků, slovanský původ, o čemž svědčí i nejstarší jméno obce Stanovišť, což původně znamenalo vojenské stanoviště či hlídka. Také domy a chalupy v obci byly stavěny po slovanském způsobu do kruhu.

Obecní komunita je posilována činností Sboru dobrovolných hasičů Stanovice, Rybářským kroužkem a stájemi Mirda, ale lidé se pravidelně scházejí ke spoustě dalších akcí: stavění vánočního Betlému, májky a další tradiční akce probíhají každoročně s velkou účastí nejen místních obyvatel.

Příroda

Území obce se celé nachází v Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les. V pochozí vzdálenosti jsou rozhledy na na tři pohoří: Krušné Hory (Klínovec 1244 m. n. m.), Slavkovský Les (Lesný 983 m. n. m.) a Doupovské Hory (Hradiště 934 m. n. m.).

Možná i kvůli ohraničení třemi horstvy máme tak čisté životní prostředí. Nejen, že je Karlovarský kraj dlouhodobě nejméně znečištěn imisemi (vizte  odkaz chmi , ale u CHKO Slavkovský Les je situace ještě lepší – vzdušné lázně, kde na každém kroku narazíte na přirozené a volně dostupné zdroje pitné vody. A, chcete-li, můžete si vybrat: „Slečna si dá vodu s bublinkami nebo bez?“

Například v Domě přírody na Kladské se můžete seznámit s těmi nejznámějšími prameny, ale jsou jich volně dostupné desítky dalších
a od Verpánku jsou některé opravdu jen pár minut: odkaz 2

Umístění Verpánku a jeho okolí

  • Verpánek je 10 min od centra Karlových Varů a 10 min od Lokte;
  • za 25 min dojedete do Jáchymova, nástupního místa do MONTANREGION KRUŠNÉ HORY, památce zapsané v UNESCO;
  • s již dokončeným obchvatem Lubence jedete z Prahy asi hodinu a čtvrt a
  • za 25 min jste v Německu.
  • Turistika, lyžování (Jáchymov, Plešivec 25 minut), cyklistika, golf (4 hřiště do 10 minut, 7 hřišť do 30 minut), tenis, UNESCO Grand Spas 10-30 minut), MFF Karlovy Vary, řeka Ohře 10 min, Boží Dar 30 min.

Budoucnost: Na co myslíme

  • Příjemné a bezpečné prostředí. Zdravé ovzduší i vztahy. Bezpečná hra na ulici a civilizace na dosah. Autonomní komunitní život v případě nouzového stavu. Home-office či ateliér jako bonus nebo přízemní bezbariérová část pro rodinného seniora či seniory. Verpánek je vícegenerační.
  • Správcovské služby (údržba zeleně, zimní údržba, úklidový servis, třídění odpadu, Zásilkovna (box), komunitní centrum a seniorský denní stacionář a, především, mateřská škola.
  • Propojení nejen s místním regionem. Verpánek má svou identitu – komunita, kultura, sport, zdravotnictví.
  • Verpánek otevírá možnosti víkendového pobytu i mezigeneračního soužití.
  • Verpánek může být nabitý technologiemi, navržená architektura to umožňuje.

Search